Köpekler için zorunlu aşılar: bunlar nelerdir ve ne zaman yapılmalıdır?
Başlıca bulaşıcı hastalıklara karşı aşı, en iyi korunmadır. Köpek aşıları, zorunlu ve isteğe bağlı olarak sınıflandırılabilir, ancak bu, coğrafi konuma bağlı olarak değişebilir. İyi köpek sağlığı ve olgun bir bağışıklık sistemi çok önemlidir.
Köpeğe aşı yaptırmak neden önemlidir?
sıkı aşılama planları sayesinde bazı tehlikeli bulaşıcı hastalıkları kontrol etmenin ve tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu unutmamalıyız. Son derece bulaşıcı bakteri ve virüslerden aşılar sayesinde, enfeksiyon riski ve buna bağlı ölümler büyük ölçüde azaltıldı. Aşılanan her köpek, salgın hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olur, bu nedenle köpeğinizi aşılayarak yalnızca onun değil diğer hayvanların da hayatını korumuş olursunuz.
Köpeğimi hangi hastalıklara karşı aşılamalıyım?
Aşılar, köpeğinize sunabileceğiniz en güvenilir korumadır. Distemper, parvovirüs, leptospirosis, enfeksiyöz hepatit, kuduz, enfeksiyöz trakeobronşit, babesiosis ve borreliosis gibi hayatı tehdit eden hastalıklardan korurlar. Dünya Küçük Hayvan Veterinerleri Birliği (WSAVA), “Temel” aşılar (Zorunlu) ve “İsteğe Bağlı” aşılar (risk altındaki kişiler için önerilir) arasında ayrım yapmıştır.
Zorunlu ve Zorunlu Olmayan Aşılar
Temel aşılar, her yaştaki her köpeğin yaptırması gereken aşılardır. Sadece köpeğin değil, sahibinin de hayatını tehlikeye atabilecek potansiyel olarak ölümcül patojenlere karşı koruma sağlarlar. Bu nedenle köpeğinizin bunları alması çok önemlidir. Bu aşılar aynı zamanda köpeklerin (ve diğer küçük hayvanların) birçok ülkeye girişini belirler, bu nedenle uluslararası aşı sertifikasında zorunlu olarak görünmeleri gerekir.
Öte yandan zorunlu olmayan aşılar gerekli görülmez, ancak yine de aynı derecede önemlidir ve özel duruma bağlı olarak tavsiye edilir. Bu aşılara duyulan ihtiyaç aslında köpeğin yaşı, yapısı ve bulunduğu bölge gibi birkaç faktöre bağlıdır. Aşı ihtiyacını belirlemek için her vakayı ayrı ayrı analiz etmek gerekir. Bu nedenle, Karar vermeden önce zorunlu Olmayan aşıların yarar ve risklerini veterinerinizle birlikte değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Önerilen aşılar: Köpeğiniz bu hastalıklara karşı aşılanmalıdır
Distemper (CDV, Canine Distemper Virüsü)
Distemper, gastrointestinal sistem, solunum yolu (şiddetli öksürük, burun ve göz akıntısı) ile ciddi sorunlara veya ölümcül konvülsiyonlara ve felce yol açan sinir sistemi bozukluklarına yol açabilen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır.
Bulaşıcı Hepatit (CAV, Canine AdenoVirus)
Köpeklerde bulaşıcı hepatite neden olan adenovirüs, esas olarak enfekte köpeklerden gelen su, yiyecek veya idrarla temas yoluyla büzülür ve ateş, göz iltihabı ve nefrite neden olur. Virüs karaciğeri etkilediğinde belirtiler yorgunluk, kusma ve ishaldir. Bu hastalık, özellikle genç veya zayıf köpekleri etkilediğinde ölümcül olabilir.
Parvovirus (CPV-2, Canine ParvoVirus tip 2)
Parvovirüs, son derece bulaşıcı ve özellikle dirençli bir virüs olan Canine Parvovirus Type 2’den kaynaklanır. Etkilenen köpekler, özellikle çok genç olduklarında, kusma, yüksek ateş (41,5 ° C’ye kadar) ve ishal (kan kaybıyla birlikte) sonrasında dehidrasyon veya zehirlenmeden ölebilir.
İsteğe bağlı aşılar: Bu hastalıklara karşı aşı, vaka bazında önerilir
Köpek kulübesi öksürüğü (bulaşıcı trakeobronşit)
Köpek kulübesi öksürüğü veya parainfluenza riski en fazla olan köpekler, esas olarak kulübelerde yaşayanlardır. Bu son derece bulaşıcı viral hastalık, ciddi solunum sorunlarına (genellikle akut ve kuru öksürük) yol açar ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve hatta bazı durumlarda ölüme bile yol açabilir.
Borelyoz
Bu bakteriyel hastalığın bulaşmasının ana nedeni kenelerin ısırmasıdır. Genellikle belirgin semptomlar geliştirmez, ancak patojenik bakterinin çeşitliliğine bağlı olarak, spazm ve felç gibi nörolojik bozukluklara ve dolayısıyla köpeğin ölümüne yol açabilir. Borreliosisli köpekler ilgisizlik gösterir ve yemeyi reddeder. Köpeğinizi bir dış parazit ilacı ile korumak da bu hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
Babesiosis
Babesiosis veya piroplazmoz da kenelerin ısırmasıyla bulaşır. Yüksek ateşle kendini gösteren bu agresif bulaşıcı hastalık, doğru tedavi edilmezse birkaç gün içinde kırmızı kan hücrelerinin yok olmasına ve dolayısıyla köpeğin ölümüne yol açar. Babesiosis taşıyan kenelerin özellikle yaygın olduğu ülkelerde aşı, kene ısırıklarını tespit etmek için köpek muayenesi gibi geleneksel koruyucu önlemlere ek olarak ek bir önleyici tedbir olarak tavsiye edilir, örneğin dışarıda bir geziden sonra.
Leptospirosis
Leptospirosis (Stuttgart hastalığı veya köpek tifüsü olarak da bilinir), normalde kirli toprakta veya suda bulunan Leptospira adlı bir bakteri tarafından bulaşır. Özellikle genç köpeklerde veya zayıf bağışıklık sistemine sahip köpeklerde, birçok durumda ölümcül olan ciddi organ hasarına neden olabilen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Son yıllarda geniş bir leptospiroz yayılımı olmuştur. İnsanlara da bulaşabilen ve tehlikesini göz önünde bulunduran aşı şiddetle tavsiye edilir.
Kuduz
Hem leptospirosis hem de köpek kuduzu zoonozlardır, yani insanlara hayvanlar tarafından bulaşabilen bulaşıcı hastalıklardır ve her ikisi de rapor edilmelidir.Kuduz, Lyssavirus tarafından iletilir ve tipik semptomlar, tükürük ve saldırganlıkta keskin bir artıştır. Hastalığın sonucu her zaman ölümcüldür.
Köpeğimi ne zaman ve ne sıklıkla aşılamalıyım?
Daha önce de söylediğimiz gibi, köpek aşılarının sıklığı ve aralarındaki mesafe hakkında farklı görüşler ve fikirler olsa da, veteriner hekimler ve köpek sahipleri genellikle en azından aşılamanın önemi konusunda hemfikirdir. yavruların birincil. Süt yoluyla bulaşan maternal antikorların korunması, yaşamın ilk haftalarında emzirmenin sona ermesiyle sona erdiğinde, yaklaşık sekiz hafta sonra ilk aşılama döngüsüyle başlanması tavsiye edilir.
Aşı, inaktif bakteri / virüsleri veya bunların bir kısmını köpeğe sokar. Vücut, enfeksiyona neden olabilecek mikroplar veya patojenlerle baş etmek için gerekli antikorları üreterek bu maddelere tepki verir. Aşı hastalıklarından tam bağışıklık genellikle ikinci veya üçüncü tekrardan sonra elde edilir. Yaşamın sekizinci ve on ikinci haftası arasında yapılması gereken ilk aşı, başlangıçta yalnızca bağışıklık sistemini harekete geçirir, bu nedenle sonraki güçlendiricilere devam etmemek çok az mantıklı olacaktır.
Üçüncü güçlendirici tamamlandıktan sonra (aşının türüne bağlı olarak 16 hafta / 15 ayda), birincil aşılama tamamlanır. Ancak zamanla vücudun bağışıklık tepkilerinin gücü azalır. Bulaşıcı hastalıklara karşı korumayı ömür boyu uzatmak için aşılar belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Birkaç yıl öncesine kadar, uygulama yıllık aşı takviyesi içeriyordu, ancak bugün çoğu veteriner hekim bu yöntemden ayrılıyor. Dünya Küçük Hayvan Veterinerleri Birliği (WSAVA) da çoğu aşı için her üç yılda bir tekrarının yeterli olduğunu düşünmektedir. Bazı aşıların etken maddesi köpeği altı veya yedi yıl boyunca bile etkili bir şekilde korur.
Önerilen aşılara genel bakış
Yukarıda belirtilen hastalıklardan daima tam bir koruyuculuğa sahip olmak için, veterinerinizin önerdiği aşılama planına bağlı kalmak çok önemlidir. Aşağıdaki aşılama programı, genel kabul görmüş tavsiyeler temelinde gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, köpeğiniz için isteğe bağlı aşılar konusunda size özel tavsiyeler verebilecek olan veterinerinize danışmanız gerekir.
Patojen Birincil aşılama Geri çağırma
8 hafta boyunca 12 hafta boyunca 16 hafta boyunca 15 ay boyunca Yıllık Yaklaşık Her 3 yılda bir
Distemper ● ● ● ● ●
Bulaşıcı hepatit ● ● ● ● ●
Parvo ● ● ● ● ●
Leptospirosis ● ● ● ●
Kuduz ● ● ● ●
Hasta veya özellikle risk altındaki hayvan durumunda ne yapmalı?
Bu ipuçları sağlıklı köpekler için geçerlidir ve enfeksiyon riski taşımaz. Köpek kulübesi öksürüğü gibi enfeksiyon riski yüksek olan yavru köpeklerde veya yetişkin köpeklerde daha kapsamlı bir aşı mantıklı olabilir.
Köpeğiniz için hangi ek aşıların tavsiye edileceği konusunda veterinerinizle konuşun.
Hasta köpekler kesinlikle aşılanamaz. Yan etki riskini olabildiğince düşük tutmak için, köpeğiniz aşılama sırasında sağlıklı, su ile temasından kaçınılmış ve parazitlerden arınmış olmalıdır. Ateş, ishal veya herhangi bir hastalığın başka semptomları varsa, aşı yaptırmadan önce etkili bir şekilde tedavi edilmeniz gerekir.
Aşıların olası yan etkileri nelerdir?
Aşılar genellikle iyi tolere edilir. Yavru köpeğin aşının içerdiği maddeye yeterince tepki verebilmesi için, yavru köpeğin sağlıklı olması ve aşılama sırasında önerilen minimum yaşa (sekiz hafta) ulaşmış olması önemlidir. Bu şekilde ciddi yan etki olasılığı en aza indirilir. Genellikle iki ila üç gün süren ve en geç bir hafta içinde kaybolan olası yan etkiler şunlardır:
Yüksek ateş
enjeksiyon bölgesinde şişlik (ağrılı)
yorgunluk
iştah kaybı
Köpeğiniz bu veya başka semptomlar gösteriyorsa, veterinerinize danışmanız doğru olacaktır.
Son olarak, tehlikeli patojenlerle enfeksiyon durumunda bir aşının maliyetinin olası bir tedaviden çok daha düşük olduğunu unutmayın.