Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.

Let’s Stay In Touch

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Batıkent Veteriner

Kedi Panlökopeni veya Parvo Hastalığı


Bu yazıda kedi parvosu olarak da adlandırılan kedi panlökopenisi ile ilgileniyoruz . Kedilerin normalde aşılandığı bulaşıcı hastalıklardan biridir , bu nedenle aşılarla ilgili güncel bilgiye sahipseniz endişelenmenize gerek yoktur: kediniz bu hastalığa karşı güvendedir.
kedi gastroenteritine veya enfeksiyöz gastroenterite neden olan kedinin parvovirüsü (bu, klasik olarak köpeğin parvovirüsüne atfedilen isim olsa bile), kedi için ölümcül olabileceği kadar özellikle zararlı olabilir .

Bu nedenle konuyu derinleştirmek uygundur.

Patojeni daha iyi tanımakla başlayalım : Kedi gastroenteriti, kedi parvovirüsünden kaynaklanır, Bununla birlikte, kedinin parvovirüsü köpeğe geçmez ve bunun tersi de insanlara geçemez. Parvo adı küçükten türemiştir , aslında mikroskopta görülen en küçük virüslerden biridir.

Kedi gastroenteritinin temel sorunu, kedinin parvovirüsünün çevrede uzun süre direnç göstermesi, hatta bir yıl dayanıklı kalması görünmesi ve düşük sıcaklıklarda yaşayabilmesidir.

Kediniz aşılanmadıysa, kedi parvovirüsü ile enfekte olma olasılığı yüksektir.

Aşının bu kadar önemli olmasının nedeni budur : Bunu yapmamak kedinizin neredeyse kesin bir enfeksiyonu anlamına gelir.

Kedi panlökopeni: enfeksiyon nasıl oluşur?Parvovirus: semptomlar ?Kedi panlökopeni bulaşıcı mı?
Kedi panlökopeni: enfeksiyon nasıl oluşur?
Semptomlardan bahsetmeden önce , virüsün bulaşma yöntemlerini anlamak için birkaç bilgi verelim.

İlki temas. kedi zaten enfekte olmuş kedilerle veya salgılarıyla temas ettiğinde doğrudan veya dolaylı, yani dışkıları, kirli nesneler ve hatta sinekler yoluyla olabilir.
İkinci bulaşma yöntemi , yalnızca hamile bir kediyi etkileyebilen uterus geçişidir. Yetişkinlerdeki virüs ölümcül olmayabileceğinden, anne yine de enfekte olabilir ve böylece onu yavru kedilere bulaştırabilir; bu durumda yavru kediler için kürtaj veya perinatal ölüm, yani doğumdan kısa bir süre sonra olabilir.
Parvovirus: semptomlar
Belirtiler , kediye ne kadar virüs bulaştığına bağlıdır . Bir kediye çok sayıda viral parçacık girmişse, belki başka nedenlerle zaten zayıflamışsa, semptomlar pratikte gözükmeyebilir.
Kedimizin, özellikle de kanı o kadar çabuk enfekte olur ki , 12 saat içinde ölebilir .
Semptomlar bir zehirlenmenin belirtilerini andırabilir, o kadar hızlı ki her şey.

Öte yandan, viral partiküller daha azsa, kedinin parvovirüsü 3-6 günlük bir kuluçka dönemine sahip olacak ve bu süre zarfında ilk olarak anoreksi gösterecektir (daha basitçe kedi yemeyi bırakır, ).

İnkübasyondan sonra, genellikle kusma olması ishal (diyare genellikle kusma nedeniyle olsa bile); ateş çok yüksektir ve ishalde sıklıkla kan oluşur , bu da “bulaşıcı gastroenterit” den şüphelenmemizin sebebidir.

Bunlar, yetişkin kedi gastroenteritinin belirtileridir ve bunun mutlaka gelişmeyebileceğini hatırlatalım: sağlıklı bir kedinin organizması bununla savaşabilir ve semptomlar kendini göstermeyebilir.
Yavru kedilerin sürekli titrediğini (çünkü virüs beyincik, denge organı), yürüyemediklerini, koordine olmadıklarını ve retinada lezyonları olduğu fark edilir.

Enfeksiyöz gastroenterit tedavisi
Viral bulaşıcı hastalıklarda sıklıkla olduğu gibi, bakteriler için antibiyotikler olduğundan özel bir tedavi yoktur .

Bu, eğer kedi hayatta kalamayacak kadar şiddetli bir forma (hiperakut form) sahip değilse, terapinin spesifik olmayacağı ve yine de oldukça uzun süreceği anlamına gelir.

Ayrıca, bu durumlarda kedi yemek yemiyor ve bu nedenle , hem durumla başa çıkmak için gerekli besinleri sağlamak hem de kaybedilen sıvı takviyesi için gerekli olan intravenöz beslenmeyi yapmak gerekir.
Gördüğümüz gibi, kedi gastroenteritinin seyri hızlıdır, iyileşme süreci yavaştır ve iyileşmesi birkaç hafta sürecektir.
Bununla birlikte, hayatta kalan kedi panlökopenisinin kritik kısmı beş gündür: Kedi bu süreyi atlatırsa, hayatta kalma şansı yüksektir.

Kedi panlökopeni bulaşıcı mı?
Başlangıçta da söylediğimiz gibi, kedi panlökopenisi kediden kediye çok bulaşıcıdır .

Bu sebeple ölen veya bu hastalıktan muzdarip bir kediniz varsa, eve giren her yeni kedinin girişten önce aşılanmasını sağlayın çünkü virüs çevrede hayatta kalmış olabilir.

Sorunun tamamen ortadan kalktığından emin olmak için tüm kumaşları çamaşır makinesinde yüksek sıcaklıklarda yıkamanız ve tüm evi çamaşır suyu ile dezenfekte etmeniz de önerilir .

Kedi sağlıklıysa, hasta kedilerle temas edebileceğini unutmayın : aşılanırsa herhangi bir sorun yoktur, ancak değilse veya bilmeseniz bile yine de aşı yaptırmanız önerilir .

Yavru kediler (anne kolostrumundan pasif bağışıklığın sona ermesinden sonra) ve yetişkin kedilere her zaman ve her yerde aşı yapılabilir: Kedi için ölümcül olabilecek hastalıklardan birine karşı basit ve hızlı bir önleyici formdur.
İnsan bu virüse yakalanamaz, bundan emin olabiliriz, ancak virüsün hayatta kalma becerisi göz önüne alındığında, insanın bir kediden diğerine aracı olarak bulaştırabileceğini düşünür isek kıyafetleri iyice yıkamamız gerekir.

Kediden köpeğe parvovirüs hakkında konuşmayı bitirmek için, başta da söylediğimiz gibi, iki tür arasında bulaşma genellikle mümkün değildir.

Sonuç olarak, kedi zaten enfekte olmadıkça (ve bundan bahsettik) aşı son derece önemlidir : tereddüt etmeden aşı yapın, çünkü kedilerde bulaşıcı hastalıklar, aşıların neden olabileceği herhangi bir sorundan çok daha tehdit edicidir. .

 

Batıkent Veteriner , Yenimahalle Veteriner , Acil Veteriner ,Kedi Panlökopeni veya Parvo Hastalığı

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *