Hs Veteriner Kliniği Kedi Köpek Aşılama ve Takip
Kedide iç parazit ve dış parazit uygulamaları
Nedir ve kedinin paraziti olup olmadığı nasıl anlaşılır
Parazit, besinini aldığı başka bir organizma üzerinde veya içinde yaşayan bir organizmadır. Kedilerde parazitler hem iç hem de dış olabilir. Dışsal olanlar, özellikle tüm yıl boyunca hayatta kalabilecekleri sıcak iklim bölgelerinde özellikle yaygındır.
Kedinizde pire olduğunu nasıl anlarsınız?
Kedi kendini daha çok kaşıyor ve tedirgin görünüyor. Pireler onu huzursuz ediyor. Ayrıca, pireleri “barındırdığından” emin olmak için, taranmalı, ardından tarağı lavaboda sallamalı, kırmızımsı siyah kalıntılar düşerse, yüksek ihtimalle kedimizde çeşitli parazitlerin olduğuna işaret eder.
İç ve dış parazit türleri
İç parazitler
Kedilerin vücudunda yaşayan başlıca parazit türleri .
Yuvarlak solucanlar
Yuvarlak kurtlar veya yuvarlak kurtlar genellikle plasentadan veya anne sütünde bulunan kolostrumdan geçer.
Belirtiler: Bu parazitlerden etkilenen bir kedi sık sık kusabilir
Tenya
Çoğunlukla enfekte bir pire yutulmasıyla veya tenya yumurtası içeren hayvan bağırsaklarının tüketilmesiyle alınır.
Belirtiler: Bir kedinin tenyası olup olmadığını anlamak için dışkı gözlemlenebilir. Kedinin dışkısında tırtıllar gibi hareket eden pirinç tanelerine benzer tenya parçalarını görürsek paniğe kapılmalıyız. Anüs çevresinde de görülürler.
Düzenli parazit uygulamaları tenyaları uzak tutar.
Kancalı kurtlar
Cilde nüfuz ederek yayılan parazitlerdir.
Semptomlar: kan kaybıyla birlikte sıvı ishal.
Giardia
Kontamine su içerek vücuda alınır.
Belirtiler: kronik yumuşak dışkıya neden olur. Dışkı mikroskobik analizi ile tespit edilir.
Filaria
Sivrisinek ısırığı ile bulaşır.
Belirtiler: Kalp kurdu parazitleri olgunlaşırsa, kalbi ve arterleri tıkayabilir.
Dış parazitler
Kedinizin vücut dışında yaşayan başlıca parazit türleri.
Pireler
Kedinin ana dış veya deri parazitleri pirelerdir. Şiddetli kaşıntıya neden olmanın yanı sıra, can sıkıcı alerjik dermatite ve hatta bazen şiddetli anemiye(kansızlık) neden olabilirler. Pire yumurtaları kedinin kürkünden düşer ve böylece çevrede kalır. Beyaz larvalar daha sonra pupa (kozada) ve dolayısıyla yetişkin olan yumurtalardan doğar. Yumurtadan yetişkine kadar olan yaşam döngüsü, iklime ve mevcut yiyeceğe bağlı olarak iki haftadan sekiz aya kadar değişen bir süre gerektirir. Kedinin kabuk ve tüysüz lekeler oluşturana kadar kaşındığını fark ederseniz , bu, hayvanın pireler tarafından istila edildiği ve ısırıldığı anlamına gelebilir . Pireler kürkün üzerinde siyah ve parlak kir kalıntıları bırakır, bu nedenle kediyi özel tarakla tarayarak siyah kalıntıların düştüğünü hemen fark edebilirsiniz. Özellikle baharın yaklaşmasıyla, kedi bir apartman dairesinde yaşasa bile antiparaziter profilaksi yapılması tavsiye edilir . Aslında, pire istila etme riski önlenmez, bu da ayakkabı tabanlarının altına yapışabilir ve bu nedenle ev sahibi tarafından kazara eve getirilebilir. Bugün piyasada pireleri yok etmek için birkaç ürün var, ancak dikkatli olun çünkü hepsi yumurtaları da ortadan kaldırmıyor. Bunun için Veteriner Hekiminizden görüş almanız en doğrusu olacaktır.
Pire mevsimi
Pirelerin sadece sıcak mevsimlerde geldiğini düşünmeyin. Aslında evlerde kış aylarında bile mevcut olan ısınma nedeniyle mükemmel bir yaşam alanı bulabilirler . Bu nedenle yıl boyunca belirli ürünlerin kullanımına devam etmek iyidir. Bir pestisit ürünü satın almak istiyorsanız, kendinize bunun sadece kedinin üzerindeki pireleri öldürerek mi yoksa çevreyi herhangi bir istiladan mı korumak istediğinizi sormanızda fayda var. Herhangi bir ayı atlamadan ve yıl boyunca hayvana sürekli pestisit uygulaması yapmaya devam ederseniz , ortamdaki yumurta riskinin önemli ölçüde azaldığını düşünmek mantıklıdır .bu nedenle evi korumak her zaman mantıklı olmayacaktır. Pirelerin kediyi istila ettiğini fark ettiğinizde, henüz yapmadıysanız , kedinin kürküne antiparazitik bir ürün sürmek ve evi dezenfekte etmek iyidir . Pirelerin insanlara da saldırdığını hatırlamakta fayda var, bu nedenle daireyi daha sık süpürmek, kedinin köpek kulübeleri, çöp kutuları, kanepeler gibi daha fazla zaman geçirdiği alanlara özellikle dikkat etmek gerekir.
Kulak akarları
Genellikle anneden yavruya geçen veya diğer kedilerle temastan alınan parazitlerdir. En çok dışarıdaki yavru kedilerde ve yetişkin kedilerde görülür ve çıplak gözle görülebildikleri için kolayca tanımlanabilirler. Akar kulakları , kedinin kulağının içinde pütürlü artıkları ve koyu lekeleri olduğu için fark edilir . Dahası, hayvan iltihaplanma ve olası alerjik reaksiyonlara neden olma riski ile başını sallama ve kendini kaşıma eğilimindedir. Kulak akarı olan kedileri, örneğin kulakların yakınında cilde uygulanması gereken ve akarların çoğunu ortadan kaldıran paraziter tedavi ile tedavi etmek her zaman gereklidir.
Keneler
Diğer hayvanlardan düşerler ve çimlere veya halılara yerleşirler. Keneler küçük, çirkin örümcek akrabalarıdır ve kanla beslenirler . Bir kene tipik olarak uzun otları “yiyecek” olana kadar bekler. Keneler, çeşitli ölümcül hastalıkların taşıyıcılarıdır. Acıkırsa, kedinin kanını birkaç gün emebilirler.
Bit
İnsanı etkilemezler. Kırmızıdan siyah pireye benzerler. Kaşıntılıdırlar ve enfeksiyonlara neden olabilirler. Kedilerdeki bitleri ortadan kaldırmak için spesifik antiparazitik ürünler kullanılabilir . Bir pire ürünü mutlaka bitlere karşı koruma sağlamaz. Veterinerinize sormanız daha iyi.
Şampuanlar ve losyonlar
Kedi tuvalete alışmışsa ve suyu küçümsemiyorsa , her zaman takdir edilmese bile özel şampuanlar veya losyonlar kullanılabilir .
Tozlar ve spreyler
Kedi, özellikle tüylerindeki tozları sevmez, çünkü spreyler köpek kulübelerine veya minderlere püskürtmek için yararlı olabilirken, kedinin kürkü üzerinde biraz daha az etkilidir.
Pireler de insanları etkiler mi?
Kedilerden veya köpeklerden alınan pireler de insanları etkileyebilir. Açıkçası, hayvanın sıcak kürküne saklanmayı tercih ediyor ama insan derisini de yerleşebilirler. Pireler tipik olarak, ayak bileklerini, baldırları etkiler ve küçük kırmızı kaşıntılı lekeler bırakır.
Ankara Veteriner Kedi Köpek Aşılama , İç Dış Parazit , Aşı Takip , Acil Veteriner